Hotlinking si copy/paste


Saptamana trecuta am avut o mare surpriza. Intamplator, am cautat pe google titlul unuia dintre tutorialele noastre (Netezirea profesionala a pielii) pentru a vedea cat este de bine clasat. Si nu mica ne-a fost uimirea cand am gasit acest tutorial nu pe unul, ci pe doua site-uri, fara sursa si fara link. Acestea sunt ajutor.haihui.org si etutorial.dyn.ro (care momentan nu mai functioneaza).

Din pacate, aceste site-uri au fost create in februarie si cine stie cate astfel de exemple mai exista. Ceea ce ne-a intristat cel mai mult nu este preluarea unui tutorial, ci copierea unor categorii intregi direct din sursa html. Cu alte cuvinte, astfel de site-uri nu se multumesc cu a prelua ceva continut, ci dau copy-paste cu tot cu imagini. Bineinteles, asta inseamna hotlinking si implicit consum de banda pentru site-ul nostru, ca sa nu mai pomenim de pierderea de vizitatori si utilizatori.

Vestea buna este ca hotlinking-ul poate fi combatut prin editarea unui fisier htaccess pentru site-ul/blogul tau sau prin includerea de watermark pe imagini. Desigur, acest lucru nu este valabil pentru tutorialele ce contin numai text. In astfel de cazuri, tot ce poti face este sa-l somezi/rogi pe cel care a publicat materialul tau sa il stearga sau sa precizeze sursa de unde a fost preluat, desi e destul de putin probabil sa iti dea ascultare. In fond, daca nu ar fi fost intentie rea, ar fi inclus de la inceput numele autorului.

Comments are closed.